tisdag 24 augusti 2010

Israels Gud, vår Gud

Utifrån ett gruppmässigt tänkande (det kan finnas enskilda personer som tror på Kristus men inte känner honom under hans riktiga identitet) har kristna endast samma Gud som Judarna.

(Koranen berättar exempelvis om en annan Jesus, Isa, som inte är Gud, vars uppenbarelse inte är densamma som Bibelns. Eftersom Jesus är Gud tror alltså inte Islam enligt Koranen att kristendomens fundament är deras.)

Judarna är Guds utvalda folk som han sluter förbund med genom omskärelsen. Genom dopet är vi inlemmade i Kristi kropp (1 Kor 12:13, Ef 4:25) som är omskuren och därmed är vi också i fysisk bemärkelse Judar i Jesus Kristus och har del i det gamla förbundets löften, eftersom sakrament också är fysiska.

Maria, den unga kvinna som accepterade att föda Gud in i världen (Luk 1:26-38) var Judinna, följde lagen och deltog i tempelkulten i Jerusalems tempel (Luk 2:39).

Enligt kristen tro bekänner Judarna, enligt skriften, allt om vem Messias är och skall vara, men har ännu inte, som grupp, upptäckt att Messias föddes som Jesus från Nasaret. Den kristna sanningen att Gud är treenig finns implicit i Gamla Testamentet. Judarna har också en tydlig och klar uppfattning om hur den helige Ande kunde tala genom profeterna.

Är de högljudda röster som höjts mot romersk-katolska kyrkans latinska påskliturgi från 1962 (som Påven år 2007 förklarade som aldrig avskaffad) – där man ber om att Judarna ska få upptäcka fullt ut att Messias redan fötts som Jesus Kristus – mer upprörda över tanken på att det kan finnas en Messias som är sann Gud och sann människa än att det är Jesus? De mest högljudda tycker jag har varit röster som också stödjer en antropocentisk och filosofiskt grundad religionssynkretism som utesluter tanken på att Israels Gud inkarnerat som människa och fötts i ett litet stall i Betlehem, eller de som stödjer en rent ateistisk ideologi. För de högljudda rösterna är Jesu uppenbarelse en stötesten (σκάνδαλον) och en dårskap (μορία) (1 Kor 1:23).

Gud har endast ett ansikte i världen, Jesus Kristus, sann Gud och sann människa. Och tanken på denne finns implicit i Judarnas heliga skrifter.

Inga kommentarer: